Winegums maken

Een foodprinter die winegums maakt, is nu nog toekomstmuziek. Maar gelukkig is het niet moeilijk om zelf winegums te maken.

Doe je mee?

 

Wat heb je nodig?

    • Handgel of water + zeep
    • Weegschaal
    • Magnetron
    • Koelkast
    • Maatbeker
    • Schaaltje
    • Lepeltje
    • IJsblokjesvorm
    • Vruchtensap
    • Poedersuiker
    • Gelatinepoeder

Hoe maak je winegums?

  1. Zorg dat alles wat je nodig hebt, schoon klaar staat.
  2. Maak je handen goed schoon met de handgel of zeep, vergeet daarbij je duimen niet!
  3. Meet 1 deciliter vruchtensap af in de maatbeker. Je kunt ook twee of meer vruchtensapjes mengen.
  4. Voeg naar smaak 4-8 lepeltjes poedersuiker aan het sap toe. Roer even om alles goed te mengen.
  5. Neem een plastic bakje en weeg daarin 20 gram gelatinepoeder af.
  6. Giet voorzichtig het sapje uit de maatbeker bij het gelatinepoeder in het bakje, terwijl je met het lepeltje roert.
  7. Blijf roeren tot alle grote klonten zijn verdwenen. De klonten kun je tegen de zijkant van het bakje kapot drukken.
  8. Verwarm het sap met gelatinepoeder erin tot het kookt (vraag je vader of moeder, oom of tante, opa of oma, grote broer of zus om je hierbij te helpen)
  9. Herhaal zo nodig stap 8, totdat echt alle klontjes zijn opgelost, ook de kleinste.
  10. Giet het gelatinesap voorzichtig in de ijsblokjesvorm.
  11. Zet de vorm in de koelkast en wacht tenminste een half uur.
  12. Haal de vorm met de winegums uit de koelkast.
  13. Zorg er weer voor dat je schone handen hebt!
  14. Voel of de winegums klaar zijn: als de winegums terugveren als je erop drukt, kun je ze voorzichtig uit de vorm halen.


Let op

Deze winegums zijn niet zo lang houdbaar als winegums uit de winkel, maar in de koelkast blijven ze zeker een paar dagen goed.